LA DALLMAN
Urban Residence

Photo by Don Wong

This project called for the consolidation of three small apartments within a 1960’s high-rise into a single residence. The residence’s footprint wraps three sides of the building, and embracing this quality, the plan unifies the window wall into panoramic continuity by placing a series of spatial foils in the foreground of the existing window wall’s static order. To accentuate the newfound continuity of the window wall, attenuated wooden surfaces - a tongue-and-groove soffit, walls of tall cabinet doors, and benches - are wrapped sinuously between living, bath, and bedrooms. This fluid play of surface and space counteracts the potentially constraining effects of the structural 8’ floor-to-ceiling height by creating and intensifying the long views. Critical to this approach is the wooden soffit, alternately embedded and free, which folds from the horizontal to vertical plane, suggesting readings of space beyond the confines of the residence.

Photo by Don Wong

Photo by Don Wong


Photo by Don Wong

Photo by Don Wong





^ top of page
< back to projects